Reflexió crítica individual

 

I de què em serveix això de les TAC als meus estudis de Pedagogia?



Segons la meva visió, per poder compendre una resposta a aquesta pregunta anterior, prèviament ens caldrà posar-nos en context. Per aquest motiu separarem la petita introducció al tema en dues breus definicions, començant per entendre que són les TAC i acabant amb el concepte de Pedagogia.


Procedim en introduir el tema de les TAC, que entenem per TAC?

Doncs bé, les TAC com bé indica el seu nom són aquelles tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement. En poques paraules, entén les xarxes com espais d'aprenentatge i generació de coneixements a través de la participació-interacció social. Bàsicament s'entén com un canvi social que afecta directament a l'educació i l'aprenentatge.


En segon lloc per ser capaços d'entendre la pregunta com la resposta, ens caldrà fer-nos una idea prèvia de que és tracta la Pedagogia. La Pedagogia entesa formalment segons el diccionari, ''és el conjunt de sabers sobre l'educació. És una disciplina acadèmica alhora que una activitat social i/o professional que abasta un ventall important de tasques relacionades amb l'acte d'educar, des de l'ensenyament formal a l'orientació laboral, la formació a l'empresa, el suport pedagògic a famílies, l'assessorament en projectes educatius, etc.''


Entesa la Pedagogia com la ciència que estudia l'educació en el seu nivell més profund, les TAC seran com a conseqüència directa una influència molt potent. Al final les TAC no deixen de ser recursos per generar aprenentatge. Si un dels objectius de la pedagogia és millorar la qualitat dels processos i contextos d'aprenentatge en l'educació, paral·lelament compartirà aquests mateixos objectius amb les TAC, per tant podríem concloure que avui en dia els dos conceptes van agafats de la mà. En certa manera, les TAC són dependents de la pedagogia, ja que aquesta és la ciència que estudia l'educació en la seva essència.


Al mateix temps deixant a banda la visió més professional de les TAC de cara a educar, també s'ha de comprendre que aquestes TAC són les primeres influències en el nostre procés d'aprenentatge, ja que són eines i o recursos que utilitzem quotidianament en tot moment en el nostre procés d'aprenentatge. Ens ha permès deixar de banda aquella educació més tradicional per poder permetre'ns fer coses que abans no podíem fer. Ens ajuda en concedir aquesta interacció amb la informació, i ens possibilita una participació social en aquest aprenentatge. És un recurs relativament nou que hem de saber esprémer, per extreure'n els millors resultats i ajudes possibles. Cada vegada estem més preparats i reforçats per treballar conjuntament, i fer de dos conceptes, com ho son les TAC i la pedagogia (educació) una sola unificació.


En definitiva, si les TAC les podem relacionar en el camp de l'educació, immediatament seguint la mateixa lògica, s'enllacen amb la Pedagogia.












Comentaris