LA MEVA COMPETÈNCIA DIGITAL


Seguint el mateix criteri de l'article anterior, començaré introduint l'article amb una petita introducció teòrica del tema, per ubicar-nos en context i de tal manera poder compendre i empatitzar millor amb l'assumpte tractat, d'aquesta manera aprofundir i reflexionar amb el tema. La matèria a tractar aquesta vegada girarà al voltant de: la competència digital, en concret la ''meva'' compètencia digital.

Aixi que...Què és o que entenem quan parlem de competència digital?

Segons el diccionari, la competència digital és, ''la competència digital és defineix com l'ús crític i segur de les Tecnologíes de la Societat de la Informació en el camp laboral, de l'oci i de la comunicació. Suposa un conjunt de coneixements, habilitats, actituds i estrategies que es requereixen per l'ús dels mitjans digitals i de les tecnologíes de informació i comunicació''.

En resum, la competencia digital s'apoya en les habilitats de l'ús d'ordinadors per recuperar, evaluar, emmagatzemar, produir, presentar i intercanviar informació i per comunicar i participar en xarxes de colaboració a través d'Internet”

I ara bé, la  famosa pregunta que a tots ens estarem preguntant llegint aquestes quatre linies és: realment podem treure'n utilitat o podem fer servir les xarxes socials a favor de l'aprenentatge? Com una via més per aquest llarg cami de l'aprenentatge? La resposta rapida sense pensar-hi gaire de molts seria automaticament: si!, i el cert es que si, obviament que si, en podem extreure molt en el camp de l'educació. Però realment ens hem parat a pensar com? o quina seria la millor manera de dur-ho a terme?

Mentre escrivia i pensava que hauria de dir des d'una visió pedagogica, tot reflexionant, i donant algunes voltes al tema, he arribat a una conclusió. La veritat es que si sabem exprimir aquests recursos i facilitats que tenim avui en dia, en podriem treure molt suc, i seguidament veure'm com.

Començaré per enumerar alguns dels recursos bàsics que tot estudiant, docent o aprenent en qualsevol àmbit, hauria de tenir com a eina indispensable:

      -A nivell de cerca d'informació (internet, navegadors com: google,etc).

     -Apliacions i/o programes aplicats a l'aprenentatge com: kahoot, moodle, classromm, Microsoft Word,        Power point, excel, drive, etc.

     -En el context de les xarxes socials, els humans, al final no deixem de ser essers sociables que         constanment busquem satisfer aquesta sed de sociabilització. I quina millor manera de a travès de les     xarxes socials de forma instantanea amb l'utilització d'aquests recursos. Aprofitant aquesta necessitat  social, la podriem girar al nostre favor i introduir aquestes eines en aquest desenvolupament d'aprenentatge dins l'educació formal.




En el meu infograma que ha quedat adjunt a continuació, tot sent conscient i sense deixar de banda l'existència i importància d'altres programes i aplicacions dissenyats amb finalitats educatives, hi reflecteixo únicament l'ús de les xarxes socials dins el camp de l'aprenentatge. Com he esmentat anteriorment bé es cert que existeixen molts programes i aplicacions per facilitar el procés d'aprenentatge com serien: el Kahoot, el moodle, el programa Word, el famos google drive...però en aquesta ocasió he considerat i m'ha interessat donar-li més valor i emfasi a les xarxes socials en especial. Ja que penso que s'hi pot extreure molt benefici acadèmic si sabem com utilitzar-les. Penso que és un recurs que utilitzen sobretot les generacions més joves, ja que som les que hem crescut a ritme, pero que tot hi aixi és apte i asequible per a tots els públics. Es necessari, normalitzar les xarxes socials com a eines de treball per a tots els públics equitatibament.

S'ha de saber explotar en benefici acadèmic aquesta influència predominant que tenen les xarxes socials en la sociteta d'avui en dia.

Personalment en el meu dia a dia, la meva quotidianitat és l'ús diari i constant d'aquestes xarxes socials en busca i recerca de nous coneixaments. Ja sigui a través de Twitter, d'instagram, que per cert és una de les xarxes socials més potents en l'actualitat, o el telegram, una plataforma predominant sobretot avui en dia, en la difusió de noticies d'alta seguretat com serien els detalls d'alguna manifestació.

S'ha de dir que també són una bona opció per passar una estona d'oci i temps lliure. Però el que hem vingut a remarcar sobretot en aquest apartat, és l'importància d'una bona gestió dins d'aquest ampli camp, com és el món de les xarxes socials, i també emfatitzar la importància del domini del món digital. Avui en dia, en determinades parts del món, és un requisit indispensable una certa competència digital dins el sector.

En definitiva podriem concloure que personalment la meva competència digital és força fluida ja que és la realitat del meu dia a dia. M'atreveixo a dir que em sento molt comode i em defenso prou bé dins del sector. És un tret avui en dia força comú amb les promocions que pujem convivint de tota la vida amb aquest món digital, però  per molt quotidià que ens sembli, no s'ha de treure la importancia i rellevancia que te el BON domini en l'àmbit. Repeteixo i remarco ''bon'' domini, ja que per molta facilitat que hi tinguem dins del sector, no tots saben treure-l'hi partit, i n'abusen.


Per finalitzar, mostrar de manera més grafica part del que s'ha dit, adjunto el meu respectiu infograma  a continuació, sobre allò que personalment trobo essencial dins el món de les xarxes socials en el context de l'aprenentatge:



(Vista global)


















Comentaris